Erik Hedman berättar om äventyret på Island (Nordiska Mästerskapet för skolungdomar.)








Rond 1 är färdigspelad och rond 2 har just startat.
 
En andningspaus för oss ledare att kunna sammanställa den första rapporten!
Tävlingen kunde inte ha börjat bättre, våra svenska soldater krossade fullständigt allt motstånd genom att ta 10 segrar av 10 möjliga!!!
 
Först ut var Egor i yngsta gruppen som vann övertygande efter att han tvingat motståndaren välja mellan matt eller damförlust.
 
Jonathan lyckades med samma bedrift fast med de svarta pjäserna. Vit hann inte heller här undan med kungen och efter en pjäsförlust var det inte mycket mer att orda om.
 
Martin vann pjäs efter ett tiotal drag i öppningen och stod följdaktligen på vinst tidigt även om det visade sig bli ett utdraget parti.
 
Lucas som "haft problem" med 1. f4 hela natten har vid det här laget övertygat lagkaptenen om att Simons svar 1.-b6!? kanske ändå fungerade... åtminstone rent praktiskt!
 
Victor som blivit uppskrämd av Conny Holst under morgonens busstur över sin motståndarinnas starka gener lyckades med säker hand föra hem en svart drake. Motståndarinnan var ingen mindre än Magnus Carlsens syster Ellen.
 
Nils spelade svart i Grünfeldindiskt och kom lite bättre ur öppningen. Han lyckades vinna bonde samtidigt som han behöll aktiviteten och matta motståndaren i ett torn och löparslutspelf
 
Alfred tog tjuren vid hornen och tog tidigt bonde i Preussiskt, motståndaren fick utvecklingsförsprång. Det visade sig dock senare vara Alfred som drog det längsta strået då han till slut fick upp ett vunnet tornslutspel.
 
Simon fick in en lyckad Winaver med 4.-Dd7 och vann snabbt i en fördelaktig ställning sedan Islänningen satt bort sig i den begynnande tidsnöden.
 
Carl som var vit i Engelskt fyrspringarspel fick löparparet och efter motståndarens c5 även två svaga punkter att spela på, d6 och b6. När han också började förstärka sin ställning i centrum med e4 och f4 så blev det för mycket för hans paralyserade motståndare som snart tvingades ge både pjäs och torn för att undvika direkt matt.
 
Kvar nu återstod endast Amir som med ett sällan skådat lugn och initiativ i motståndarens tidsnöd lyckades punktera dennes kungsställning i en position med dam torn och olikfärgade löpare.
 
Medan detta skrivs kom den isländske domaren förbi och gratulerade till Sveriges ledning 10 poäng alltså. Knappt hotade av tvåan Norge på 5,5 partipoäng.
 
Rond 2 har som sagt redan startat och vi kan tyvärr inte återupprepa morgonens bragd då vi har två inbördes möten mellan Victor och Amir samt mellan Nils och Alfred.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Flick SM 2010 Lågstadiet